Pruiken en hoofdbedekkingen

Pruiken

Veel patiënten waren in het begin bang dat iedereen zou zien dat ze een pruik droegen. Achteraf was het voor buitenstaanders zeker niet zichtbaar en kregen ze vooral positieve reacties.

Patiënten waren in het begin vaak ook voorzichtig met bewegen, omdat ze bang waren dat de pruik zou verschuiven of afvallen. Aangezien dit niet gebeurde, kregen ze al snel vertrouwen tijdens het dragen van de pruik en gingen ze er minder op letten.

Sommige patiënten waren zich continu bewust van het dragen van een pruik terwijl anderen na enige tijd niet meer voelden dat ze een pruik droegen.

Pruiken bestaan in verschillende soorten, maten, lengtes en kleuren. Er zijn pruiken van echt (mensen)haar en synthetisch haar. Pruiken van echt mensenhaar zijn het duurst en gaan het minst lang mee. Deze pruiken moeten elke twee weken gewassen worden, gekamd en gestyled (watergolven). Een pruik van mensenhaar is zwaarder en warmer dan een pruik van synthetische vezels. Synthetische pruiken hebben minder styling nodig omdat het model vormvast is. U kunt ze laten drogen op de pruik-standaard (niet föhnen). De gemiddelde levensduur is langer dan pruiken van echt haar, omdat de vezels sterker zijn en minder snel breken.

Er is ook onderscheid in de productie van pruiken: er zijn machinaal geweven en handgeweven pruiken. Handgeweven pruiken zijn duurder en gaan minder lang mee. Handgeweven pruiken kunnen een ‘natuurlijkere uitstraling’ hebben.

Neem iemand mee op wiens oordeel u vertrouwt als u een pruik gaat kopen. Dat kan de keuze makkelijker maken.

Een pruik die donkerder is dan uw eigen haar staat vaak ‘hard’. Een tint lichter staat juist ‘zachter’ en ‘vriendelijker’.

Een pruik kan er voor zorgen dat u zich op slechte dagen wat beter voelt. Ook make-up kan hieraan bijdragen. Een pruik kan heel mooi zijn en veel patiënten zijn er erg blij mee.

Kosten voor een pruik

De kosten voor een pruik worden voor een deel betaald vanuit uw basiszorgverzekering (€452 in 2021, afhankelijk of u naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat). Uw arts (oncoloog) of oncologieverpleegkundige kan u een machtiging (schriftelijke verklaring) voor de zorgverzekeraar geven.Indien u aanvullend verzekerd bent dan betalen sommige zorgverzekeraars een hoger bedrag voor een pruik. Sommige zorgverzekeraars betalen ook voor andere hoofdbedekkingen, maar dan alleen als deze specifiek voor patiënten met kanker bestemd zijn

De kosten voor pruiken en hoofdbedekkingen variëren enorm, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. Een eenvoudige pruik kost vaak meer dan €400. Sommige patiënten dragen de pruik dagelijks, terwijl anderen hem nauwelijks gebruiken. Twijfelt u om een pruik aan te schaffen? Ga dan nog voor de start van de chemotherapie naar een haarwerker (kapper), zodat deze de kleur en vorm van uw kapsel kan zien. U kunt kostenloos een pruik reserveren bij haarwerkers die aangesloten zijn bij ANKO. De pruik kunt u dan kopen op het moment dat u er aan toe bent.

Indien u niet in staat bent om uw eigen bijdrage aan uw pruik te betalen, dan kunt u hiervoor een aanvraag indienen bij de Stichting 'Pruijck' (www.pruijk.nl) of  ‘Puik voor elkaar’ (www.puikvoorelkaar.nl)

‘Gedeeltelijke’ pruiken

Behalve pruiken die de gehele hoofdhuid bedekken zijn er ook haarstukjes die een kleiner deel bedekken. Deze bieden uitkomst als geen volledige haaruitval of kaalheid is opgetreden. Zo zijn er demiwigs, die de hele hoofdhuid bedekken behalve de voorste haargrens. Toupees zijn haarstukjes die alleen de bovenkant van het hoofd bedekken.

Alternatieve hoofdbedekkingen

Er zijn ook andere hoofdbedekkingen die haarverlies kunnen verbergen. Voorbeelden hiervan zijn mutsjes, hoeden, petten of (hoofd)sjaals. Deze hoofdbedekkingen zijn er in veel verschillende soorten, kleuren en maten en ze zijn meestal veel goedkoper dan een pruik.

Er zijn ook hoofdbedekkingen waar haar aan vast is geknoopt, zodat het lijkt dat het eigen haar er onder uit komt. U kunt ook uw eigen haar aan de hoofdbedekking laten maken.

Denk eraan dat zijden sjaals gemakkelijk van een kaal hoofd afglijden. Gecombineerd met een mutsje blijven ze beter zitten. Er zijn op internet filmpjes te vinden over het knopen van sjaals.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook hoofdbedekkingen indien deze speciaal bestemd zijn voor mensen met kanker.

Websites

Er is veel informatie over hoofdbedekkingen te vinden op het internet. Hieronder vind u een lijstje met websites (dat zeker niet volledig is).

Camouflage poeder

Wanneer uw haar dunner wordt, kunt u poeder gebruiken om de hoofdhuid te kleuren. Er zijn ook sprays met haarvezels waardoor de haaruitval minder opvalt. Zie bijvoorbeeld: